در گفت وگو با سایت امن اعلام شد

صدور شناسنامه ژنتیكی برای ۲۰۰ رقم برنج تجاری دنیا

صدور شناسنامه ژنتیكی برای ۲۰۰ رقم برنج تجاری دنیا به گزارش سایت امن در حالیکه تابحال تشخیص تقلبات برنج با دشواری هایی همراه بوده است، تعدادی از پژوهشگران یکی از شرکتهای دانش بنیان ایرانی از راه انگشت نگاری ژنتیکی موفق به تهیه شناسنامه ژنتیکی برای ۲۰۰ رقم برنج تجاری دنیا شده است.


به گزارش سایت امن به نقل از ایسنا، «آمار دقیقی از میزان تقلب در برنج های عرضه شده نمی توان عرضه داد و تنها چیزی که میتوان گفت، این است که میزان آن زیاد و از تصور بیشتر است. متقلبان همچنان به کار خود ادامه می دهند و تشخیص تقلب آنها دشوار است، ولی غربالگری های لازم باید صورت گیرد تا میزان تقلب مشخص شود»؛ این گفته محققان در حوزه اصالت مواد غذایی در حوزه برنج است.
این تقلبات تنها در مورد برنج نیست، بلکه شامل محصولاتی چون گندم می شود. این تقلبات می تواند شامل درصد بالای شکستگی، کیفیت پایین تر از حد استاندارد و یا مخلوط شدن آن با انواع نامرغوب باشد.
تا قبل از اینکه روش های ژنتیکی برای تشخیص تقلب در برنج به کار برده شود، شکل ظاهری برنج تقلبی ازلحاظ ریخت و مورفولوژی قابل تشخیص نبود و متقلبان، برنج ها را بگونه ای ترکیب می کردند که از لحاظ شکل ظاهری هم نمی شد تشخیص داد که برنج تقلبی است یا خیر.
هم اکنون روش هایی بر پایه DNA وجود دارد و دقیقاً بر مبنای نوع برنج، انگشت نگاری ژنتیکی انجام می شود که در اصطلاح به آن دی ان ای فینگرپرینت (DNA fingerprinting) گفته می شود. بر مبنای DNA میتوان تشخیص داد که برنج چه نوع رقمی است و چند درصد در آن اختلاط وجود دارد.
این روش را یکی از شرکتهای دانش بنیان عرضه نموده است. این روش در تنها آزمایشگاه دنیا فقط بر روی اختلاط چند رقم برنج باسماتی کار شده است، ولی محققان این شرکت ایرانی موفق به شناسنامه دار کردن ۲۰۰ رقم برنج تجاری دنیا شدند که از این تعداد ۱۲۰ رقم برنج ایرانی و مابقی برنج خارجی است و برای همه این نوع ۲۰۰ رقم برنج انگشت نگاری ژنتیکی صورت گرفته است.
حسام شعبانی، مدیرعامل شرکت دانش بنیان مستقر در پارک علم و فناوری دانشگاه شهید بهشتی در گفتگو با ایسنا با بیان اینکه این شرکت در سال ۱۳۹۰ تاسیس شده است، اضافه کرد: آغاز فعالیت ما با همکاری با آزمایشگاه سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در زمینه تست تقلبات غذایی بوده است.
وی تشخیص حلال در داروها و تشخیص فرآورده های دستکاری شده ژنتیکی را از دیگر زمینه های تحقیقاتی این شرکت نام برد و اظهار نمود: ما در این راستا توانستیم برای ۲۰۰ رقم تجاری دنیا شناسنامه ژنتیکی تهیه نماییم. این امر در جهت پیشگیری از تقلبات بوده است و همینطور می توانیم درصد اختلاط را برای تجارت برنج تشخیص دهیم.
شعبانی با اشاره به اینکه این طرح روشی است که صفر تا ۱۰۰ آن در این شرکت پیاده سازی شده است، خاطرنشان کرد: هم اکنون تنها آزمایشگاه موجود در دنیا این آزمایشات را در کشور آلمان تنها بر روی چند رقم برنج باسماتی اجرایی کرده است، ولی ما ۲۰۰ رقم را می توانیم شناسایی نماییم و درصد اختلاط را اعلام نماییم.
وی با بیان اینکه تقلبات برنج در ایران زیاد است و شناسایی ما بر مبنای DNA موجود در برنج انجام می شود، خاطرنشان کرد: نواحی ای در DNA برنج وجود دارد که این نواحی نقاط تمایز این برنج ها به حساب می آید و ما با آزمایش هایی که به صورت شبانه روزی در مدت ۲ سال انجام دادیم، نقاط تمایز میان برنج را توانستیم شناسایی نماییم و از آن برای تمایز استفاده نماییم.
شعبانی تصریح کرد: این روش هم اکنون برای شناسایی تقلبات برنج وارداتی استفاده می شود.




منبع:

1400/02/12
22:57:54
1198
5.0 / 5
تگهای خبر: آموزش , دانش بنیان , دانشگاه , سازمان
اگر پسندیدید لاک کنید:
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان سایت امن در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۷ بعلاوه ۱
سایت امن
websec.ir - حقوق مادی و معنوی سایت سایت امن محفوظ است

سایت امن

گواهی امنیت وب