معاون وزیر علوم خبر داد

رتبه كمی و كیفی تولیدات علمی ایران یكسان شد

رتبه كمی و كیفی تولیدات علمی ایران یكسان شد سایت امن: معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم با اشاره به اینكه ثبت اختراعات در كشور كاهش یافته است، از واگذاری تصدی ثبت اختراعات به قوه قضاییه انتقاد نمود.



به گزارش سایت امن به نقل از مهر، غلامحسین رحیمی شعرباف در نشست خبری که قبل از ظهر امروز به صورت آنلاین برگزار شد، اظهار نمود: در سال ۹۸، ۶۵ هزار مقاله ایران در اسکوپوس نمایه شده است؛ البته کشورهای در حال رشد نیز تعداد مقالات خودرا افزایش داده اند. یکی از اتهاماتی که به ما وارد می شد این بود که ایران به رشد کمی مقالات توجه دارد و به رشد کیفی توجهی نمی نماید. این در حالیست که در ۴-۵ سال اخیر ما از نظر کیفی رشد شایان توجهی داشته ایم بطوریکه در ۲-۳ سال گذشته، ایران بالاترین نرخ رشد کیفی مقالات را داشته است.
رتبه کمی و کیفی ایران در تولید مقالات در دو پایگاه بین المللی
وی با بیان اینکه برای نخستین بار رتبه کمی و کیفی مقالات ایران یکسان شده است، اضافه کرد: رتبه ایران چه از نظر کیفی و چه کمی در اسکوپوس رتبه ۱۵ و در وب آو ساینس رتبه ۱۶ را دارد. سه سال پی در پی است که ایران بین کشورهای اسلامی از لحاظ کیفی و کمی رتبه اول را دارد.
رحیمی اشاره کرد: سهم ایران در کل مقالات برتر دنیا از نظر تعداد سه درصد است؛ این در حالیست که جمعیت ایران نسبت به جمعیت کل دنیا یک درصد می شود. معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم با بیان این مطلب که تولید علم به چندین مولفه وابسته است، تاکید کرد: نخستین و مهمترین مولفه مقاله و دومین مولفه، تولید کتاب های معتبر آموزشی و مرجع است. همین طور تعداد پژوهشگران و دانشمندان بومی از دیگر مولفه هایی است که نشان میدهد در کشوری تولید علم صورت می گیرد. مولفه چهارم، تعداد گزارش های علمی و مولفه پنجم تعداد اختراعات ثبت شده توسط پژوهشگران برتر کشور است. مولفه آخر نیز مسئله تحقیق و تدوین استانداردهای بومی است.
وی با تاکید بر اینکه قسمتی از مقالات ما باید پشتوانه کتابهای مرجع قرار بگیرند و پژوهشگران باید به این نکته توجه ویژه داشته باشند، افزود: اصولاً تولید مقاله نشان دهنده حرکت در مرزهای دانشی است.
رحیمی اظهار داشت: خوشبختانه در ۱۰ سال اخیر، نهادهای فناورانه متصل به دانشگاه با مدیریت و هدایت وزارت علوم شکل گرفته بطوریکه الان ۴۳ پارک علم و فناوری، ۱۹۵ مرکز رشد در کشور داریم که ۷ هزار شرکت فناورانه در این مراکز رشد فعالیت می نمایند و بیش از ۱۷۰۰ مورد از این شرکت ها دانش بنیان هستند.
معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم اشاره کرد: ۵۴ هزار فناور در این شرکت ها فعالند و تعداد ایده هایی که تبدیل به محصول شده، دو هزار ایده بوده است. صادرات شرکت های مستقر در پارک های علم و فناوری ۱۰۰ میلیون دلار بوده و در چند ماهه اخیر با شیوع کرونا، این شرکت ها خیلی از اقلام موردنیاز همچون ماسک، ونتیلاتور و دستگاه های تنفسی ساخته اند و خوشبختانه ۸۰ درصد این محصولات در پارک های علم و فناوری ما تولید شده است.
نهادهای علمی کمترین تخلف پژوهشی را دارند
وی درباره تخلفات علمی توضیح داد و اظهار داشت: خوشبختانه نهادهای اصلی علمی ما کمترین تخلف را در حوزه پژوهشی دارند، به نظر من تخلف در جایی بیشتر است که ما به تولید انبوه دانشجو و دانش آموخته روی می آوریم بدون آنکه تجهیزات مورد نظر و امکانات مناسب را داشته باشیم. نظر من این است که اگر تخلفی در پایان نامه ارشد و رساله دکتری صورت گیرد نخستین فردی که باید مواخذه شود استاد راهنما ست و بعد از آن باید هیئت داوران که در جلسه دفاع حضور داشتند، مورد مواخذه قرار گیرند. به نظرم لازم است ساختار سالم و اصلاح گردد در این صورت مجالی برای تخلف باقی نمی ماند. البته معتقدم که باید با فرد متخلف نیز برخورد شود اما باز هم تاکید می کنم نهادهای علمی در کشور سالم هستند.
جایگاه خوب نظام علمی ایران از لحاظ بازدهی و راندمان
رحیمی با طرح این پرسش که واقعاً فکر می کنید راندمان و بازده نظام علمی ایران در سطح بین المللی چقدر است، اظهار داشت: البته هنوز عدد مشخصی در این خصوص وجود ندارد اما ما فکر می نماییم رتبه ایران در سطح بین الملل در جایگاه نخست باشد. چونکه با کمترین هزینه بهترین راندمان کاری را داریم.
کاهش ثبت اختراع در کشور
معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم در پاسخ به این پرسش که آیا آماری از اختراعات ثبت شده در کشور دارید یا خیر اظهار داشت: آمار دقیقی در این خصوص ندارم اما می دانم که متاسفانه آمار ثبت اختراعات رو به کاهش است و باید فکر اساسی نماییم. البته این بدان معنا نیست که نوآوری رخ نمی دهد بلکه موضوع این است که این نوآوری تبدیل به اختراع و ثبت اختراع نمی گردد.
انتقاد از واگذاری تصدی ثبت اختراع به قوه قضاییه
وی افزود: ثبت اختراع به قوه قضاییه واگذار شده است؛ یعنی کاری که فنی و علمی است به نهادی واگذار شده که وظیفه مراقبت را برعهده دارد و در واقع یک نهاد قضایی است. اگر زمانی بخواهد این قانون اصلاح گردد تصدی اختراع در کشور باید به نهادهای علمی واگذار شود. البته ما نمی خواهیم بگوییم که وضعیت فعلی به سبب آن است که موضوع ثبت اختراع به قوه قضائیه واگذار شده است.


منبع:

1399/07/14
13:37:31
1352
5.0 / 5
تگهای خبر: آموزش , آنلاین , پژوهش , دانش بنیان
اگر پسندیدید لاک کنید:
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان سایت امن در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۳ بعلاوه ۳
سایت امن
websec.ir - حقوق مادی و معنوی سایت سایت امن محفوظ است

سایت امن

گواهی امنیت وب