تشخیص دقیق محل ﮔﺴﻞ به صورت خودكار در كشور امكان پذیر شد

تشخیص دقیق محل ﮔﺴﻞ به صورت خودكار در كشور امكان پذیر شد پژوهشگران دانشكده مهندسی نفت دانشگاه صنعتی امیركبیر در مطالعات اخیر خود به روش خودكار برای تعیین دقیق محل گسل ها رسیدند.


به گزارش سایت امن به نقل از ایسنا، مریم نوری، فارغ التحصیل دکترای دانشگاه صنعتی امیرکبیر و مجری طرح "شناسایی خودکار گسل در داده های لرزه نگاری با بهره گیری از برازش پروسه گوسی"، گسل را یک پدیده تکتونیکی دانست که سبب جابجایی توده های سنگی و لایه های زمین شناسی در راستاهای مختلف می شود و اظهار داشت: گسل ها در علوم مهندسی نفت با اهمیت است؛ چونکه عدم تشخیص مناسب محل گسل و زمانبر بودن آن می تواند چالش های فراوانی در عملیات حفاری، پروسه اکتشاف و مهندسی مخازن هیدروکربوری ایجاد کند؛ بدین جهت مطالعاتی را دراین زمینه اجرایی کردیم.
وی اﻓﺰاﯾﺶ ﺳﺮﻋﺖ و دقت در ﺗﺸﺨﯿﺺ محل ﮔﺴﻞ به صورت خودکار در داده های لرزه نگاری را یکی از خاصیت های بارز این طرح نام برد و افزود: علاوه برآن تحلیل ناهنجاری های دیگر مانند یافتن مرزهای گنبدهای نمکی درون داده های لرزه نگاری نیز مورد نظر بوده است.
نوری اشاره کرد: برای تفسیر گسل بایستی کل داده سه بعدی توسط مفسر جاروب شود و اﯾﻦ ﻣﻮﺿﻮع ﺳﺒﺐ اﻓﺰاﯾﺶ زﻣﺎن ﺗﻔﺴﯿﺮ ﮔﺴﻞ و ﻧﯿﺰ ﻫﺰﯾﻨﻪ اﺿﺎﻓﯽ ﻣﯽﺷﻮد؛ بدین جهت در این پروژه تصمیم گرفتیم بر روی خودکار کردن شناسایی محل گسل درون داده های لرزه نگاری تحقیقات وسیعی صورت دهیم تا هم بتوانیم ﺳﺮﻋﺖ و دقت ﺗﺸﺨﯿﺺ محل ﮔﺴﻞ را افزایش و هم اثر خطای انسانی را کاهش دهیم تا از این طریق زمان و هزینه تفسیر گسل کم شود.
محقق این طرح افزود: با انجام این تحقیق توانستیم محل گسل را به صورت خودکار و با دقت بالاتری نسبت به روش های پیشین در داده های لرزه نگاری تشخیص دهیم. با شناسایی ناهنجاری با بهره گیری از برازش روش پروسه گوسی مرز دانش جدیدی در علم ژئوفیزیک و اطلاعات لرزه نگاری باز شد که به پدیده هایی مانند گسل خوردگی و یا مرزهای گنبد نمکی بعنوان محل ناهنجاری جهانی در داده لرزه نگاری نگریسته شود.
وی عنوان کرد: بنظر می رسد بتوان علاوه بر گسل ناهنجاری های دیگری در اطلاعات لرزه نگاری را با این روش شناسایی کرد که بایستی مورد تحقیق و آزمایش بیشتر قرار گیرد.
نوری با اعلان اینکه نتیجه این طرح در صنعت نفت و کلیه موسساتی که بر روی مطالعات زمین شناسی و تکنونیکی کار می کنند، قابل استفاده می باشد، بیان کرد: هم اکنون هم اهتمام داریم با همکاری اساتید راهنما و دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد، طرح کامل شود و خروجی کار را به صورت یک نرم افزار در استخراج خودکار سطوح گسل تکمیل نماییم.
برمبنای اعلام دانشگاه امیرکبیر، اساتید راهنمای این پروژه دکتر حسین حسنی از دانشکده مهندسی معدن و متالورژی، دکتر عبدالرحیم جواهریان از دانشکده مهندسی نفت دانشگاه صنعتی امیرکبیر و استاد مشاور این پروژه دکتر حمیدرضا امین داور از دانشکده مهندسی برق، دکتر سیاوش ترابی دانش آموخته دکتری از دانشکده مهندسی نفت امیرکبیر و دکتر سیدعلی معلمی بعنوان مشاور صنعتی طرح بودند.



1399/05/21
14:53:09
2302
5.0 / 5
تگهای خبر: دانشگاه , صنعت , محقق , مهندسی
اگر پسندیدید لاک کنید:
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان سایت امن در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۵ بعلاوه ۲
سایت امن
websec.ir - حقوق مادی و معنوی سایت سایت امن محفوظ است

سایت امن

گواهی امنیت وب